Vyzkoušejte snadný recept na jemný koláč s ovocem podle sezóny. Mohou to být višně, švestky, hroznové víno, jablka, ale klidně i kompot.
Hodnocení
5.0
/ 5 (8x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Těsto
Cukr100 g
Olej100 ml
Vejce1 ks
Kypřicí prášek do pečiva1 lžička
Zakysaná smetana200 ml
Polohrubá mouka200 g
Podle chuti
Cukr moučka
Ostatní
Ovoce400 g
Podle potřeby
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Ovoce očistíme, podle druhu vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky.
Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy a přimícháme cukr.
Přidáme zakysanou smetanu, vejce, olej a vypracujeme hladké těsto.
Formu na koláč o průměru 26 cm vysypeme moukou, vlijeme připravené těsto, které poklademe ovocem a zvolna pečeme při 180 °C přibližně 40 minut dorůžova.
Mírně vychladlý ovocný koláč posypeme podle chuti moučkovým cukrem a přesuneme na talíř.
Jemný ovocný koláč rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji jako moučník.