Jemnický řízek v bramboráku

Skvělý recept, který jsem poprvé ochutnal v Jemnici, proto jsem ho takto pojmenoval.


4.8124x
45 min
4×

Ingredience

1 hrnekolej na smažení

těsto

15 dkgslanina
5 stroužkůčesnek
3 lžičkysůl
3 ksvejce
2 kgbrambory
1 hrnečekmléko
2 hrstěmajoránka
3 lžícehladká mouka
1 lžičkamletý černý pepř

náplň

4 kskuřecí prsa

na ozdobu

5 dkgtvrdý sýr

Postup přípravy

Nejprve si připravíme těsto na bramboráky se slaninou viz. můj recept. Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.

Nastrouhané brambory osolíme, opepříme, přisypeme majoránku, přidáme vejce, česnek, mírně zaprášíme moukou a přilijeme mléko, to zabrání hnědnutí brambor a bramboráky budou mít krásnou zlatohnědou barvu. Přihodíme nakrájenou slaninu, protože ta nám bramborák nádherně provoní a povýší jeho chuť. Celou směs řádně promícháme.

Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a orestujeme. Směs na bramborák rozetřeme na placku (cca o třetinu větší než kuřecí řízek) v rozpálené pánvi a osmahneme. Na placku položíme kuřecí řízek a ten překryjeme těstem a rozetřeme rovnoměrně přes celou placku. Otočíme na pánvi a osmahneme dozlatova.

Řízek v bramboráku zasypeme strouhaným sýrem a podáváme. Kdo chce, může si jako přílohu osmahnout pár brambůrek. Na talíři ozdobíme zeleninou podle chuti a hodí se i tatarská omáčka.

Jak správně smažit řízky?


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemnický řízek v bramboráku

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká