Jednoduchá příprava a jemná chuť rybí polévky. Vyzkoušejte ještě před Vánocemi. Recept je vhodný i pro začátečníky.
Hodnocení
4.6
/ 5 (106x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Česnek1 stroužek
Máslo50 g
Cibule1 ks
Celer100 g
Voda1 l
Mrkev50 g
Petržel30 g
Bobkový list1 ks
Nové koření3 kuličky
Hlava z kapra2 ks
Celý černý pepř10 kuliček
Dětská krupička3 lžíce
Podle chuti
Sůl
Zeleninový vývar1/2 kostky
Postup přípravy
Kapří hlavu očistíme, vyjmeme žábry, oči, odstraníme ploutve a omyjeme pod tekoucí vodou.
Celer, mrkev a petržel omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli a česnek oloupeme. Čerstvou petrželku jemně usekáme.
Kapří hlavu vložíme do studené vody, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, cibuli a česnek. Vaříme velmi zvolna doměkka. Potom vývar scedíme.
Libové maso z kapří hlavy obereme. Na másle osmažíme jemnou krupičku, vmícháme nastrouhanou zeleninu a restujeme za stálého míchání asi 7 minut.
Scezený vývar přivedeme k varu. Podle chuti můžeme přidat kostku rybího nebo zeleninového bujonu.
Metličkou vmícháme orestovanou zeleninu s krupičkou a povaříme asi 10 minut.
Nakonec do polévky vložíme rybí maso a usekanou petrželku. Jemnou rybí polévku podáváme s osmaženou houskou. Tato polévka chutná i těm, kteří nemají rádi příliš výraznou rybí chuť.