Jemná roláda

Nenáročný recept na přípravu chutné rolády pro slavnostní i všední dny.


4.430x
60 min
3×

Postup přípravy

Nejprve si připravíme těsto. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky našleháme v tuhý sníh a na chvíli odstavíme. Žloutky našleháme s cukrem, přidáme vlažnou vodu a nakonec hrubou mouku promíchanou s kakaem. Do těsta pomalu vmícháme našlehaný sníh.

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v horkovzdušné troubě 15 - 20 minut při 150 °C.

Po vyjmutí z trouby plech přikryjeme utěrkou a plát na ni překlopíme. Stočíme plát do utěrky i s papírem a necháme ho vychladnout.

Příprava krému: Před dopečením těsta si uvaříme podle návodu vanilkový pudink. Lze použít napůl vodu a mléko, pudink nesladíme. Po uvaření necháme pudink dobře vychladnout. V míse našleháme tuk s cukrem, po lžících přidáváme studený pudink. Lze přidat lžíci rumu nebo vaječného koňaku.

Vychladlé těsto na roládu rozbalíme. Plát ponecháme na utěrce a opatrně sundáme papír. Plát těsta potřeme džemem, poté hotovým krémem a část krému si necháme na potření rolády.

Stočíme potřený plát do rolády a přendáme z utěrky na servírovací tác. Jemnou roládu potřeme zbývajícím krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Před servírováním uložíme jemnou roládu v chladu.
user-icon

autor Stáňa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemná roláda

Zpět na recept