12 stroužků | česnek | |
rýže | ||
šafrán | ||
4 snítky | rozmarýn | |
olivový olej | ||
1-2 ks | paprika červená | |
2 lžíce | bílé suché víno | |
500 g | jehněčí noha bez kosti | |
0.5 lžičky | mletý římský kmín | |
1 snítka | oregano |
Jehněčí maso nakrájíme na kostky o hraně 5 cm. Všechny suroviny na přípravu marinády (olivový olej - 2 lžíce, víno, kmín, oregano) smícháme v misce. Přidáme jehněčí maso, promícháme je s marinádou a uložíme na 4 až 12 hodin do chladničky.
Hodinu před grilováním namočíme snítky rozmarýny do studené vody. Papriky nakrájíme na čtvrtky a zbavíme semen, potom je nakrájíme na čtverce o straně přibližně 5 cm.
Papriky a česnek povaříme asi minutu ve vroucí vodě, ochladíme studenou vodou, osušíme a odložíme. snítky rozmarýny vyjmeme z vody a osušíme. Spodní 4 cm zbavíme jehlic, abychom získali ,,rukojeť".
Na snítky rozmarýny navlékneme střídavě kousky jehněčího masa, stroužky česneku a kousky paprik. Pokud není větvička dostatečně pevná, aby propíchla maso, propícháme je nejprve grilovací jehlou.
Grilovací rošt potřeme mírně olejem a rozložíme na něj špízy. Rošt postavíme zhruba 13 cm pod rozehřátý gril a špízy grilujeme 10 - 12 minut. Během grilování je potíráme zbylou marinádou nebo olivovým olejem a obracíme. Podáváme s rýží a šafránem.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena