Rybě odkrojíme hlavu a ocas a z břišní dutiny odstraníme blanky, protože jsou hořké. Tělo jehlice nakrájíme na špalíčky asi 10 cm dlouhé. Rajčata a česnek nakrájíme na kousky. Bílou a zelenou část jarní cibulky nakrájíme na špalíčky.
Na pánvi rozpustíme máslo (lépe již přepuštěné) a rybu ze všech stran rychle opečeme. Postupně k ní přidáme nejprve sůl a pokrájenou bílou část jarní cibulky, po zesklovatění přidáme česnek a lístky šalvěje a po další minutě pokrájená rajčata. Jakmile pustí šťávu, přidáme zelené pokrájené stonky z cibulky, podlijeme bílým vínem a necháme přejít varem.
Jehlici rohozobou na rajčatech ihned podáváme, chutná například s opečenou bagetou a sklenkou vína. Na kvalitě a uzrálosti rajčat velmi záleží, pokud bude třeba, pokrm ještě dosladíme špetkou cukru.