Sytější obměna známého rýžového nákypu - někdo ho má rád s meruňkami, někdo se švestkami.
Hodnocení
4.1
/ 5 (17x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Vejce2
Máslo
Voda
Jáhly1 hrnek
Cukr krupice2 lžíce
Vanilkový cukr2 balíčky
Kompotované ovoce1 sklenice
Mléko polotučné1 hrnek
Na ozdobu
Skořicový cukr
Strouhaný perník
Sirup
Ovocná šťáva
Postup přípravy
Konzervované ovoce (švestky, broskve nebo meruňky) dáme okapat do sítka, ale šťávu si necháme na přelití nákypu.
Odsypané jáhly spaříme horkou vodou a přidáme do hrnce s asi 0,5 hrnkem vody. Přidáme horké mléko a dovaříme až doměkka. Přidáme k nim 2 vanilkové cukry, 1 lžíci cukru a oříšek másla. Jáhlovou kaši necháme vychladnout.
Mezitím si rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky našleháme s troškou cukru.
Do vychladlé kaše zamícháme žloutky a sníh z bílků.
Do máslem vymazané zapékací mísy vlijeme část jáhlové kaše a na ni poklademe část okapaného ovoce. Na to dáme další vrstvu kaše a ovoce. Vrstvíme, dokud nám to suroviny a velikost zapékací mísy dovolí. Poslední vrstvu musí tvořit jáhlová kaše.
Navrch klademe tenké plátky másla. Jáhlový nákyp s ovocem zapečeme ve vyhřáté troubě. Jáhlový nákyp s ovocem podáváme studený nebo teplý. Zdobíme na talíři přelivem ze sirupu, který vytvoříme z převařené ovocné šťávy s jednou lžící moučkového cukru. Nebo můžeme použít neupravenou kompotovou šťávu a podle chuti přisypat skořicový cukr - vynikající se švestkami, nebo strouhaný perník.
Zajímavé komentáře
nákyp
super