Jablkový páj z lineckého těsta

Recept na kus báječného jablkového koláče.


3.176x
120 min

Postup přípravy

Do másla vpracujeme cukr. Přidáme mouku a vodu a zpracujeme hladké linecké těsto, které necháme v lednici uležet.

Jalbka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky a následně na tenké plátky. Citron důkladně vydrhneme kartáčkem pod teplou vodou a osušíme jej. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu. Šťávou přelijeme jablka a zasypeme je cukrem a skořicí. Zázvor nakrájíme nadrobno a přidáme k jablkům. Nakonec přidáme solamyl a vše opatrně promícháme.

Vytáhneme studené těsto z lednice a troubu rozehřejeme na 200°C. Těsto rozdělíme na menší a větší polovinu. Větší část těsta vyválíme na dostatečně velký plát, aby se vešel do koláčové formy. Formu vyložíme těstem, dno propícháme vidličkou a těsto, které přečnívá přes okraj odstraníme. Okraj můžeme potřít studenou vodou.

Zbylé těsto taktéž rozválíme na plát. Připravenou formu naplníme jablečnou náplní, přiklopíme plát těsta jako víko a okraje přitiskneme k sobě. Palce vytvarujeme "vlnitý" okraj. Přebytečné těsto opět odstraníme.

Zbytky těsta zpracujeme, vyválíme a vypracujeme ornamenty, kterými "poklici" koláče zdobíme. Nejdříve je potřeme studenou vodou. Pak teprve zdobíme. Před začátkem zdobení těsta vytvoříme otvor, aby mohla unikatá pára a koláč nepraskl. Ideální je střed.

Páj pečeme asi 45 minut.

Horký páj potřeme meruňkovou zavařeninou a můžeme podávat.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jablkový páj z lineckého těsta

Zpět na recept