1 lžíce | cukr | |
sůl | ||
2 ks | vejce | |
125 g | máslo | |
1 kg | jablko | |
150 g | tvaroh | |
20 g | cukr moučka | |
1 lžíce | skořice mletá | |
2 balíčky | vanilkový cukr | |
250 g | hladká mouka | |
100 g | sladká smetana | |
6-8 lžic | studená voda | |
2 lžíce | lískové ořechy (mleté) |
Nejprve si připravíme linecké těsto. Mouku prosijeme na vál, na ni rozdrobíme máslo, přidáme sůl, moučkový cukr a vodu. Rychle zpracujeme. Těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout v chladu.
Poté ho vyválíme na pomoučeném válu. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem a rozložíme těsto. Dno napíchneme na několika místech vidličkou a posypeme lískovými ořechy nebo strouhankou. Troubu zahřejeme na 200 °C.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na plátky, poklademe jimi koláč a posypeme skořicí a cukrem.
Tvaroh, smetanu, vejce a vanilkový cukr smícháme a tím pak jablka zalijeme. Pečeme asi 35 minut.
Koláč necháme vychladit a podáváme.
Autor:majliiiinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena