Koláč z linecného těsta, zdobený jablky a zalitý tvarohem a smetanou. Místo jablek můžeme použít hrušky.
1 lžíce | cukr |
sůl | |
2 ks | vejce |
125 g | máslo |
1 kg | jablko |
150 g | tvaroh |
20 g | cukr moučka |
1 lžíce | skořice mletá |
2 balíčky | vanilkový cukr |
250 g | hladká mouka |
100 g | sladká smetana |
6-8 lžic | studená voda |
2 lžíce | lískové ořechy (mleté) |
Nejprve si připravíme linecké těsto. Mouku prosijeme na vál, na ni rozdrobíme máslo, přidáme sůl, moučkový cukr a vodu. Rychle zpracujeme. Těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout v chladu.
Poté ho vyválíme na pomoučeném válu. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem a rozložíme těsto. Dno napíchneme na několika místech vidličkou a posypeme lískovými ořechy nebo strouhankou. Troubu zahřejeme na 200 °C.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na plátky, poklademe jimi koláč a posypeme skořicí a cukrem.
Tvaroh, smetanu, vejce a vanilkový cukr smícháme a tím pak jablka zalijeme. Pečeme asi 35 minut.
Koláč necháme vychladit a podáváme.
autor majliiiinka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena