Vaření.czReceptyJablkovo-makový štrúdl s opraženými ořechy

Jablkovo-makový štrúdl s opraženými ořechy

Tento štrúdl s jablkovo-makovou náplní milujeme a je to jeden z našich starých rodinných receptů.


2.220x
60 min

Ingredience

na potření

30 gmáslo

náplň 1

2 lžícerum
1 ksžloutek
50 mlmléko
2 lžícevoda
50 gcukr krystal
1 špetkamletá skořice
1 balenívanilkový cukr
120 gmletý mák

náplň 2

60 mlrum
750 gjablko
1 kscitron
50 gcukr krystal
1 lžičkamletá skořice
1 balenívanilkový cukr
50 gvlašské ořechy

podle chuti

cukr moučka

těsto

1 ksštrúdlové těsto

Postup přípravy

Nejprve připravíme náplň. Vlašské ořechy posekané na hrubo opražíme na sucho na rozpálené pánvi a necháme úplně vychladnout. Do menšího hrnce nasypeme mletý mák, zalijeme horkým mlékem, promícháme a necháme 30 minut odpočívat, aby se mléko dobře vsáklo a mák nabobtnal. K máku přidáme rum, cukr krystal, na hrot nože mleté skořice, vanilkový cukr, vaječný žloutek, spolu dobře promícháme a makovou náplň máme hotovou. Pokud je náplň velmi hustá, přidáme ještě 1 až 2 polévkové lžíce studené vody, aby byla dobře roztíratelná. Kyselejší jablka (nejlépe Granny Smith) zbavíme stopky, omyjeme, osušíme, pokrájíme na čtvrtiny, oloupeme, zbavíme jádřince, pokrájíme je na malé kousky a dáme do mísy. V tomto štrúdlu nejlépe chutnají malé kousky jablek a ne kaše z nastrouhaných jablek. Jablka pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme cukr, vanilkový cukr, mletou skořici a promícháme. Na závěr vmícháme opražené vychladlé vlašské ořechy a znovu promícháme, takto máme hotovou i jablečnou náplň. Připravíme si domácí štrúdlové těsto anebo koupíme kvalitní ručně tahané štrúdlové těsto. Štrúdlové těsto vytáhneme rukama potřenými vlažným máslem do tenka. Hrubší okraje odřežeme a těsto potřeme rozpuštěným vlažným máslem tak, že po obvodu vynecháme asi 4 cm volný pás a poklademe náplní. Nejprve rovnoměrně rozetřeme makovou náplň, na kterou dáme připravenou jablkovou náplň. Maková náplň výborně pohltí vlhkost jablek. Štrúdlové těsto z obou kratších stran přehneme nad náplň, aby během pečení náplň nevytekla. Potom od širší strany štrúdlu srolujeme tak, aby spoj těsta byl naspodu štrúdlu. Naplněný štrúdl opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou folií a povrch potřeme rozpuštěným máslem. Štrúdl dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dorůžova, což trvá asi 20 až 25 minut. Upečený štrúdl vybereme z trouby, necháme vychladnout a pokrájíme na porce asi 4 cm široké. Jablkovo-makový štrúdl s opraženými ořechy posypeme cukrem moučka a servírujeme k dobré kávě nebo horkému čaji.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jablkovo-makový štrúdl s opraženými ořechy

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena