V míse promícháme suroviny na těsto a ručně vypracujeme, přidáme z jednoho citronu nastrouhanou kůru. Na pomoučněném vále ještě těsto prohněteme a vytvořený bochánek uložíme na chladné místo, dokud si nepřipravíme náplň.
Do kastrůlku dáme vařit 2/3 připraveného džusu, do zbylé třetiny zamícháme cukr a pudinkové prášky. Jakmile se džus začne vařit, přilijeme směs a za stálého míchání uvaříme hustý krém, který za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka, která přimícháme do vychladlého pomerančového krému.
Na pomoučněném válu z těsta vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Okraje můžeme namočenými prsty vytáhnout kousek výš. Na těsto rozetřeme připravenou náplň a vložíme do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout.
Připravíme si hustou šlehačku ze dvou sáčků práškové šlehačky, ztužovače šlehačky a 1/4 l mléka. Natřeme ji na vychladlý koláč a posypeme kakaem.
Jablečný koláč s pomerančovým krémem můžeme ihned podávat nebo uložit na chladné místo (třeba do chladničky) a vychutnat si tuhle lahůdku později.