Troubu rozehřejeme na 50 °C. Pokud máme troubu s termostatem, nemusíme se dál o nic starat. Pokud ne, je potřeba troubu rozehřát a jakmile signalizuje dosaženou potřebnou teplotu, musíme ji vypnout. Každou hodinu je potřeba tento postup zopakovat. Jogurtové kultury totiž milují teplotu kolem 40 °C. Teplotu je potřeba udržovat.
Připravíme si čisté skleničky s uzávěrem na cca 2,5 litru tekutiny.
Pokud si budete dávat marmeládu až do hotového jogurtu, doporučuji dát do misky první marmeládu, pořádně ji rozmíchat vidličkou a potom teprve jogurt. Po zamíchání se krásně spojí v hladkou směs. Když to uděláte naopak, z marmelády budou velké kousky.
Pro přípravu smetanového jogurtu přidáme do směsi jednu smetanu na vaření. Jogurt můžete použít také jako náhradu tekutiny do těst na buchty, palačinky.
Jak z litru mléka udělat doma poctivý jogurt: Zvládneme to i bez jogurtovače
Doma si uvaříme jogurt tak, aby byl přesně podle nás: jemný, kyselejší, nebo hutný řecký. Stačí mléko, lžíce živého jogurtu a pár hodin stálého tepla. Ukážeme jednoduchý postup, možnosti bez jogurtovače i fígle, které dělají rozdíl.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena