Z prosáté mouky, prášku do pečiva, špetky soli, nastrouhané citronové kůry z poloviny citronu, studeného nakrájeného másla, cukru a jednoho vejce vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do lednice.
Hrušky s červenou slupkou oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Nakrájené hrušky dáme vařit asi na 8 minut do vroucí vody s cukrem. Vanilkový pudink rozmícháme s troškou sirupu, ve kterém jsme vařili hrušky. Rozmíchaný pudink uvaříme v 1/2 litru cukrového sirupu.
Menší plech nebo kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto natáhneme na plech, přikryjeme dobře i strany. Zbytek těsta opatrně odřízneme. Těsto propícháme slabě vidličkou, posypeme uvařenými hruškami a zalijeme pudinkem.
Hruškový koláč pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný sníh. Žloutky vyšleháme se smetanou a nakonec opatrně spojíme se sněhem z bílků. Směs rozetřeme na koláč a dopékáme dalších asi 25 minut do zlatohněda. Upečený koláč necháme úplně vychladnout.
Hruškový koláč s pudinkem a smetanou ozdobíme plátky hrušek, nakrájíme a už si jen pochutnáváme.