6 ks | cukrářské piškoty | |
náplň 1 | ||
---|---|---|
130 g | cukr | |
2 ks | vejce | |
3 lžíce | kakao | |
1 lžíce | hladká mouka | |
100 g | hořká čokoláda | |
náplň | ||
1 lžíce | cukr | |
4 ks | hřebíček | |
4 ks | hruška | |
1 špetka | skořicová kůra | |
těsto | ||
150 g | máslo | |
3 ks | žloutek | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
300 g | hladká mouka |
Z mouky, změklého másla, žloutků a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které rozválíme na velikost formy. Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku a přilijeme trochu vody. Přidáme 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry a polévkovou lžíci cukru. Necháme povařit asi 10 minut. Pozor, hrušky musí zůstat celé, nesmí se rozvařit. V míse si rozšleháme vejce, cukr, kakao, mouku a přidáme rozehřátou čokoládu ve vodní lázni, vše dobře propracujeme. Na dno připravené koláčové formy, kterou jsme vyložili lineckým těstem, dáme rozmačkané piškoty, pak rozložíme vychladlé hrušky a vše zalijeme čokoládovou náplní. Povrch můžete ozdobit zbylým těstem, já jsem použila vykrajovátka ve formě hrušky, ale můžete si ozdobit koláč podle chuti, případně ho nechat jednoduše neozdobený. Hruškový koláč s čokoládou pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 - 40 minut. Po vychladnutí koláčová náplň není tuhá, ale krásně krémová. Před podáváním můžeme hruškový koláč pocukrovat moučkovým cukrem.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem
Vyzkoušejte jednoduchý recept na velmi jemný a šťavnatý moučník s hruškami. Podle FOTORECEPTU krok za krokem ho zvládne každý.
Autor:Unavená vařečka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena