Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno přidáme kroupy a čočku a ještě alespoň 4 hodiny máčíme. Pak dolijeme vodu, aby jí bylo asi 1,5 -2 litry, přidáme celer, petržel, mrkev, cibuli, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, osolíme a vaříme do změknutí luštěnin. Je možné přidat i několik stroužků česneku nebo na kostičky nakrájené brambory. Poté vyjmeme zeleninu, můžeme se pokusit vylovit i kuličky koření, doplníme vyvařenou vodu a nadrobíme do polévky kostku zeleninového vývaru. Z másla/sádla a mouky připravíme jíšku, kterou zředíme pár naběračkami vody z polévky, pořádně rozmícháme a vlijeme do polévky. Hrstkovou luštěninovou polévku dochutíme vegetou, solí a pepřem a ještě provaříme 5 - 10 minut. Hotovou hrstkovou luštěninovou polévku můžeme ozdobit sekanou pažitkou, celerovou natí nebo petrželkou, záleží na chuti. Jako příloha je úžasný nasucho opečený chléb s máslem.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.

Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.

Autor:popelka7
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena