Do mísy na těsto vsypeme mouku s práškem do pečiva a promísíme. Přidáme cukr, na kostky nakrájený rozměklý tuk, vejce a jogurt. Suroviny zpracujeme na těsto.
Na pomoučněném vále si oddělíme třetinu těsta na mřížkování, zbytek rozválíme a přeneseme na tukem vymazaný plech (stačí vymazat obalem od použité kostky tuku).
Na těsto vyklopíme marmeládu, kyselejší je pak na koláči chuťově výraznější, a stěrkou rozprostřeme na celou plochu cca 1cm od okraje.
Oddělenou třetinu těsta vyválíme a rádýlkem si uděláme proužky, z nich vytvoříme mřížkování.
Hrnkový mřížkový koláč pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 180 - 200 °C dozlatova.
Hrnkový mřížkový koláč rozkrájíme na kostky a podáváme k čaji.