Recept na neuvěřitelně dobré pyré podle Jamieho Olivera v podání Martina Polačka.
Hodnocení
4.3
/ 5 (6x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Hrášek400 g
Česnek1 stroužek
Citron1 ks
Mozzarella2 ks
Čerstvá máta6 lístků
Sýr pecorino50 g
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Extra panenský olivový olej
Chlebová bageta
Postup přípravy
Hrášek s mátou dáme do kastrůlku, zalijeme asi 100 ml vody, zakryjeme a vaříme doměkka. Stačí tak pět minut.
Hrášek slijeme a přesuneme do misky. Přidáme sůl a vše společně podrtíme. Můžeme použít i kuchyňský robot a směs rozmixovat.
Do rozmělněné směsi přidáme několik lžic olivového oleje, nastrouhaný sýr pecorino (část si uschováme na finální zdobení) a většinu citronové šťávy. Promícháme. Pokud je směs příliš hustá, přidáme olivový olej. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
Krajíčky chleba opečeme na pánvi dozlatova a topinky potřeme půlkou rozříznutého česneku. Každou topinku potřeme hustě pyré, položíme na ni polovinu koule mozzarelly, zakápneme olivovým olejem a posypeme zbytkem nastrouhaného pecorina. Hráškové pyré servírujeme na opečené topince jako výbornou chuťovku či předkrm při různých příležitostech.
Pyré je moc dobré, udělala jsem ho podle návodu. A sama snědla to, co autor asi původně zamýšlel pro 4. Jen té citronové šťávy bych tam příště tolik nedala, je to dost kyselkavé.