Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Pak přidáme hladkou mouku a orestujeme ji. Za stálého míchání do orestované mouky přilijeme polovinu vývaru a přivedeme ji k varu. Do zahuštěného přilijeme mléko a vaříme asi 15 minut.
Mezitím přivedeme k varu druhou polovinu vývaru a v ní povaříme hrášek.
Mražený hrášek vaříme 5 minut a čerstvý 8 - 10 minut. Pak jej necháme zchladnout. Přidáme jej do uvařeného základu a spolu s nasekanou mátou vše rozmixujeme dohladka. Polévku dáme provařit a ochutíme je solí a pepřem.
Zakysanou smetanu smícháme s kefírem. Hotovou teplou polévku podáváme zjejmněnou lžící smetany s kefírem a zdobíme ji lístky máty.