Hrách přebereme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme vodou novou a uvaříme doměkka, v žádném případě během varu nesolíme. Poté hrách scedíme a necháme vychladnout.
Vařený hrách rozmixujeme na hrubou kaši, přidáme nadrobno nakrájenou libovou slaninu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nezapomeneme přisypat strouhanku na zahuštění a čerstvou petrželku nasekanou nadrobno. Vypracujeme hrachové těsto.
Z těsta tvarujeme placičky, které z obou stran obalíme v mouce, poté je vkládáme do rozpáleného tuku a smažíme po obou stranách dozlatova.
Hrachové opečenky ukládáme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
Hrachové opečenky podáváme ještě teplé se sterilovanou okurkou či kyselým zelím.