Připravíme si maso hovězí nebo divočáka. Osvědčil se mi hovězí pupek nebo i přední, a zrovna tak divočina. Maso nakrájíme na plátky asi 1 cm široké a zlehka rozklepeme.
Zeleninu očistíme a nastrouháme. Na sádle nebo oleji osmažíme zeleninu dohněda. Přidáme maso, osolíme a posypeme kořením na divočinu. Podéíváme červeným vínem a dusíme doměkka tak, aby se zelenina úplně rozvařila do omáčky. Na závěr omáčku dochutíme rajským protlakem a kečupem.
Jako přílohu si připravíme bramborové knedlíky. Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, vejcem a špetkou soli. Vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme knedlíky a běžně uvaříme ve vroucí vodě.
Hovězí na víně se zeleninou podáváme s bramborovým knedlíkem. Doba přípravy je podle kvality masa.