Slaninu nakrájíme na slabší plátky. Houby očistíme a cibuli oloupeme. Ostatní suroviny, párek, houby a cibuli, nakrájíme na plátky silnější, napichovatelné kousky.
Slaninu osmažíme a zesklovatíme, na vzniklém tuku opečeme kolečka párku. Vše připravujeme na jedné pánvi, tepelně zpracované suroviny odkládáme do talíře. Dále lehce osmažíme kusy cibule a podusíme houby, které na pánvi okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Zpracováváme i nohy hub.
Tzv. předsmažení provádíme proto, aby suroviny byly zaručeně nesyrové.
Materiál necháme trochu vychladnout a pak pevně napichujeme na jehlu, nebo na špejli. Každý druhý kousek je houba, ostatní suroviny pravidelně střídáme. Uvedené množství vystačí na 8 krátkých nebo 4 dlouhé špízy.
Během předsmažování připravíme těstíčko z 1 vejce, 0,5 dl vína a mouky. Trochu osolíme. Těstíčko by mělo být husté,ale tekoucí.
Špíz namočíme v těstíčku, eventuelně poléváme lžící.
Poté špízy dozlatova ze všech stran na oleji usmažíme. Uvedené množství surovin je orientační.