Houbová mačanka

Jídlo ze severovýchodu Slovenska. Jedno z jídel v čase Vánočních svátků.


3.0658x
120 min

Postup přípravy

Houby si namočíme na hodinu do vody. Kyselé zelí zředíme s vodou a přidáme do něj namočené houby. Přidáme bobkový list a vaříme, dokud houby nezměknou. Přibližně 40 minut.


Mezitím si připravíme směs na zahuštění. Šlehačku smícháme s hladkou moukou. Když máme houby měkké, zahustíme je šlehačkou - směs vlijeme přes sítko do hrnce a stále mícháme. Dochutíme solí a mletým pepřem a necháme převařit. Konzistence by neměla být příliš hustá.


Očistíme si česnek, nakrájíme jej na tenké plátky a orestujeme jej na másle. Nerestujeme zprudka, jinak česnek zhořkne. Přidáme špetku mleté papriky.

Nakonec směs česneku s máslem a paprikou přidáme do mačanky, čímž ji zjemníme.

Podáváme ji teplou


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Houbová mačanka

Zpět na recept