Holubce

Na své si v tomto receptu přijde každý, kdo má rád zelí.


4.5195x
60 min
5×

Postup přípravy

Celou hlávku zelí vložíme do hrnce, přiklopíme poklicí a vaříme do poloměkka. Zelí nemusí být celé potopené. Vyjmeme ho z vody a necháme úplně vystydnout. Potom rozebereme hlávku na jednotlivé listy.
Seřízneme košťály, odkrojky nevyhazujeme, ale nakrájíme je nadrobno.
Propláchneme si ve vodě syrovou rýži, kterou vložíme do připravené mísy. Pak přidáme mleté maso, sůl. pepř, vajíčko a strouhanku. Nyní směs pěkně propracujeme

Ze směsi odebíráme kousky hmoty a zabalujeme je do zelných listů. Vzniklé válečky naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku. Pokrájené košťály poházíme seshora na holubce.

Mimo v kastrolu si svaříme rajčatový protlak, který osolíme a dochutíme cukrem. Vznikne omáčka, kterou si zahustíme trochou instantní jíšky, nesmí být moc hustá.

Omáčku vylijeme na holubce, přiklopíme pekáčem a pečeme asi půl hodiny. Potom pekáč odklopíme a dáme zpět do trouby ještě asi tak na 15 minut.

Holubce podáváme teplé. Chutnají dobře samotné, ale na Slovensku k nim přikusují chléb.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Holubce

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Slovenská