Vaření.czReceptyHlávkové zelí s bílým vínem

Hlávkové zelí s bílým vínem

Recept na chuťově zajímavou přílohu.


4.54x
45 min

Ingredience

1 lžičkasůl
2 lžíceocet
2-3 ksbrambory
1-2 kscibule
vegeta
1 dlbílé víno
0.5 hlávkybílé zelí
mletý černý pepř
olej nebo slanina
1 lžícedrcený nebo celý kmín

Postup přípravy

Zelí tence nakrájíme, dáme do mísy, spaříme vařící vodou a necháme ho na chvilku stát zakryté pokličkou (cca 10 minut). Ve větším kastrolu zpěníme na oleji nebo na slanině drobně nakrájenou cibuli, pak ji podlijeme asi hrníčkem vody a přidáme scezené spařené zelí, které osolíme kávovou lžičkou soli. Přidáme polévkovou lžíci celého nebo drceného kmínu a dusíme pod pokličkou cca 15 minut na mírné plotně. Občas se podíváme, aby se voda ze zelí nevypařila a zelí se nepřipálilo. Podle potřeby podlijeme vodou. Pak přidáme na struhadle nastrouhané syrové brambory, ochutíme vegetou a přilijeme alespoň 1dl bílého vína (může být i více). Za občasného míchání ještě dusíme dalších 10 minut. Nakonec zelí okyselíme asi 2 lžícemi octu (podle chuti) a přidáme špetku mletého pepře. Pokud je zelí moc řídké, můžeme ho zasypat trochou hrubé mouky. Zdá-li se nám zelí husté, zředíme ho troškou vody. Pokud připravujeme k zelí nějaké pečené maso, tak podlijeme zelí na talíři šťávou z pekáčku. Zelí podáváme jako přílohu k masu, těstovinám nebo knedlíkům. Podobně lze připravit i sterilované zelí ze sklenice. V tom případě necháme více vody a přidáme světlou zásmažku, aby bylo více omáčkové. Většinou je nutné sterilované nebo bečkové zelí propláchnout před přípravou vodou, aby se stáhla kyselost.
user-icon

autor March

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Hlávkové zelí s bílým vínem

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena