Tento recept patří mezi sladší, ale trvanlivější zákusky.
Hodnocení
4.9
/ 5 (14x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Vejce2 ks
Máslo25 dkg
Žloutek2 ks
Ořechy25 dkg
Cukr krystal250 g
Cukr krystal25 dkg
Dortové oplatky1 balíček
Poleva
Tuk5 dkg
Čokoláda na vaření10 dkg
Postup přípravy
Na pánvi připravíme z 25dkg cukru karamel. Máslo, vejce, žloutky a cukr uvaříme ve vodní lázni. Přidáme mleté nebo sekané ořechy a karamel. Náplň důkladně promícháme.
Griliášovou náplní plníme dortové oplatky. Poslední oplatku zatížíme a necháme v chladu uležet do druhého dne.
Druhý den můžeme Helin griliáš přelít čokoládou nebo nakrájet a půlky řezů namočit v čokoládě. Záleží na chuti.
na vymaštěný plech nasypu asi půl kila mírně podrcených vlašských ořechů,pak plechovku kondenzovaného mléka propíchnu na dvou opačných místech a vrstvu ořechů celým obsahem poleju,tak aby byly ořechy všude rovnoměrně zality,nakonec vezmu velkou hořkou čokoládu a na struhadle nad ořechy rovnoměrně též postrouhám a to je vše...dám do trouby 160st C a jen čekám,až povrch lehce zezlátne..musíme brát na vědomí,že se nic nepeče,jen se musí hmota teplem spojit...po tomto všem plech vyndám a ještě za tepla nakrájím na menší kousky,neb za studena je nůž na nic....pak stačí kousky podebrat a dát na tácek...pak už zbývá jen papat...a u nás je vše spapáno do posledního drobku.