Griliášový dort

Jak pěkně vypadá, tak skvělé chutná. Recept na výborný dort.


5.03x
60 min

Ingredience

těsto

8 ksvejce
50 gmáslo
50 gmandle
150 gcukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
1 lžičkacitronová kůra
60 ghrubá mouka
60 gpiškotové drobečky
50 ggriliáš

náplň

150 gmáslo
3 lžícerum
100 gcukr moučka
100 ggriliáš

na ozdobu

100 gmandle
100 gcukr krupice
100 gořechy

podle potřeby

tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy

Nejprve si připravíme griliáš. Ořechy dáme na plech do teplé trouby, trochu je opražíme, v ubrousku oloupeme a rozsekáme. Použijeme-li mandle, vhodíme je na chvilku do vařící vody a spaříme. Na pánvi upražíme cukr do žluté barvy, přidáme ořechy nebo mandle a ještě chvíli pražíme. Vál potřeme máslem, na něj rozetřeme griliáš z mandlí nebo ořechů, necháme vychladnout. Potom griliáš jemně potlučeme nebo pomeleme v mlýnku na ořechy.

Máslo umícháme, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, žloutky a všechno vymícháme do pěny. Potom přidáme tlučený griliáš a loupané mandle. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a společně s moukou a strouhanými piškoty zamícháme do těsta.

Náplň si připravíme tak, že máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme tlučený griliáš s rumem a zamícháme.

Připravené těsto na griliášový dort nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě upečeme.

Upečený a vychladlý korpus dortu podélně rozřízneme, naplníme a spojíme. Povrch a boky potřeme náplní a posypeme zbylým tlučeným griliášem.

Griliášový dort necháme vychladit, nakrájíme na porce a podáváme. Dort skvěle chutná ke kávě.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Griliášový dort

Zpět na recept