Tradiční slovenské halušky se slaninou a vařeným zelím.
Hodnocení
3.2
/ 5 (645x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Sůl2 lžíce
Ocet1/2 dl
Brambory2 kg
Polohrubá mouka1/2 kg
Pepř1 lžička
Slanina uzená1/2 kg
Kysané zelí1 kg
Olej nebo sádlo1 dl
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme nebo pomeleme v mlýnku. Pomleté nebo nastrouhané brambory vložíme do mísy, podle potřeby přidáme mouku, aby vzniklo husté těsto. Osolíme a opepříme podle chuti.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Tu osolíme a přidáme ocet.
Slaninu nakrájíme na droubné kousky a na sádle nebo oleji ji jemně osmahneme. Zelí vaříme v 1 litru vody přibližně hodinu.
Rozmíchané hotové těsto pasírujeme přes haluškové síto do vroucí vody. Halušky pak vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Buď je vybereme nebo je scedíme a propláchneme pod vodou.
V TV jsem někdy dříve sledovala Slováky a jejich recepty a rady jak se vaří halušky.Jejich rada byla skvělá,protože byla jednoduchá.Slovák nikdy halušky nesolí,vaří je v osolené vodě a halušky jsou ze dvou ingrediencí a to syrové nastrouhané brambory na jemno a mouka na zahuštění.Já zkoušela hrubou i polohrubou a daly se obě. Těsto je řidší,ne tekoucí a pasíruje se přes haluškáreň-čili síto na halušky.Po vyplavání necháme do minutky halušky přejít varem, vyndáme cedníkem do mísy, žádné proplachování studenou vodou a přidáme bryndzu dle chuti a kapsy a slaninu podle možnosti a kraje.Nic víc,nic míň.Zamícháme horké a papáme.Takové si vždy představuji a vždy se povedou,jsou prostě k hamání.
Brut
Komentář k receptu Halušky se slaninou
Brambory se musí propasírovat přes trnové struhadlo, ne strouhat!Pak získá těsto správnou konzistenci.Osolit lze i těsto,ale opatrně.Přesolené halušky jsou na vyhození.
rezab.m
Re: Re:
mě to taky nešlo přes to sítko na halušky, dala jsem tam podle receptu polohrubou mouku, těško bylo ale moc husté, tak jsem si poradila jinak. dělala jsem nočky ručně, trhala jsem je, vysledek byl stejný. Marta
rezab.m
výborné
ahoj vařila jsem dvakrát a vždy byli skvělé, je to sice malinko pracné, ale za tu snahu to potom stojí, všem doporučuji. Marta
ana_amalka
Výborné
Vařila jsem halušky po prvé v životě, jelikož jsem si koupila speciální struhadlo na halušky ... byly výborné:-). Trošku jsem bojovala s tím, že než jsem tam dala vařit poslední kus těsta, tak první část byla už skoro uvařená, ale bylo to jen mojí nešikovností :-)
Osmažené uzené maso jsem smíchala se zelím a nakonec jsem tam vmíchala uvařené halušky. Každou porci jsem posypala smaženou cibulkou.