Ve velkém hrnci (já používám titanový) na sádle vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou uzeninu nebo uzené maso. Vše osmahneme a vypneme.
V jiném hrnci povaříme pokrájené kysané zelí i s nálevem a s trochou vody. Vaříme tak dlouho, až se všechna tekutina vyvaří. Balkánský sýr nebo brynzu si nastrouháme na jemném struhadle.
Obsah sáčku s těstem na halušky vsypeme do mísy a přidáme do něj podle chuti mletý pepř. Pak těsto připravíme podle návodu na sáčku. Pak přes cedník na noky tvoříme do vařící osolené vody malé nočky - halušky, které asi 2 minuty povaříme.
Uvařené halušky scedíme a vsypeme je do hrnce se směsí slaniny, cibule a uzeniny. Důkladně promícháme, přidáme zelí a nastrouhaný sýr. Opět důkladně promícháme a takto připravené halušky ihned podáváme.