Grilované špízy na světlém pivu

Voňavé špízy z vepřových a kuřecích kousků, slaniny, klobásky a barevné papriky. Součástí receptu je i tip na výbornou omáčku.


4.016x
60 min

Ingredience

160 gslanina
8 snítekrozmarýn
8 lístkůšalvěj
280 gkuřecí prsa
1 ksčervená paprika
1 ksžlutá paprika
8 plátkůuzená slanina
560 gvepřové maso
360 gsyrová klobása

podle chuti

sůl
mletá paprika
mletý černý pepř

omáčka

2 snítkytymián
2 snítkyrozmarýn
15 lístkůbazalka
1 ksšalotka
3 lžícejablečný ocet
4 lžíceolivový olej
2 lžičkymletá paprika
15 mlsvětlé pivo
1 ksvelké rajče
0.5 kszelené chilli

marináda

2 snítkyrozmarýn
1 kscitron
2 snítkyšalvěj
2 lžíceolivový olej
330 mlsvětlé pivo

Postup přípravy

Syrovou klobásu a kuře si rozdělíme na 8 kusů stejné velikosti. Vepřové na 16 ks, stále stejná velikost jako u klobásy a kuřete. Vepřové kousky vložíme do misky a posypeme paprikou, záleží na nás, zda použijeme sladkou či pálivou. Slaninový plát nakrájíme na 8 ks. Do každého kusu slaniny přiložíme lístek šalvěje a slaninu přehneme. Na kuřecí kostku přiložíme kousek větvičky rozmarýnu a kompletně obalíme do uzeného slaninového plátku.Takto obalíme zbytek kuřecích kousků (celkem 8).

Červené papriky zbavíme zrníček a nakrájíme z nich 16 čtverečků. U žluté (nebo zelené) papriky uděláme to samé.

Přichystáme si ocelové nebo dřevěné špejle a postupně navlékáme kostku vepřového, čtverec červené papriky, kostku kuřete obaleného ve slanině, čtverec žluté papriky, klobásu, čtverec červené papriky, slaninu přehnutou se šalvějí, čtverec žluté papriky a ukončíme vepřovou kostkou. Takto zopakujeme u zbylých surovin a špejlí.

Veškeré bylinky nasekáme najemno. Nasekané bylinky vložíme do mísy a zalijeme pivem. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a olej. Marinádu promícháme a nalijeme na připravené špízy, které necháme marinovat 30 minut.

Připravíme si omáčku: Šalotku a rajče nakrájíme na malé kousky. Tymián, bazalku a rozmarýn nalámeme. Šalotku zpěníme na oleji, přidáme rajčata, zelené chilli, bazalku, tymián a rozmarýn. Přilijeme ocet, vmícháme papriku, sůl, pepř a nakonec pivo. Omáčku vaříme na pomalém ohni asi 10 minut. Směs odstavíme a vložíme do hluboké sklenice, ponorným mixerem pečlivě rozmixujeme. Omáčku ještě jednou provaříme do úplného zhoustnutí.

Špízy odebereme z marinády a začneme grilovat za občasného potírání zbytkem marinády pěkně do křupava ze všech stran, trvá to asi 20 minut.

Grilované špízy na světlém pivu podáváme teplé. Při podávání doplníme pivní omáčkou zvlášť v mističce.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Grilované špízy na světlém pivu

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Italská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena