2 lžíce | olivový olej | |
pepř a sůl | ||
2 lžíce | červený vinný ocet | |
2 stroužky | prolisovaný česnek | |
0.5 lžíce | ocet aceto balsamico | |
500 g | cibulka k nakládání | |
1 lžíce | lístky tymiánu | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
300 ml | zeleninový nebo kuřecí vývar | |
snítky tymiánu na ozdobu |
V hrnci přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do mísy z žáruvzdorného materiálu, přelijeme vroucí vodou a necháme zhruba 2 minuty stát, pak vodu slijeme.
Cibulky oloupeme. Slupky se horkou vodou uvolní a snadno se pak odstraní. Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulky a za stálého míchání je opékáme asi 8 minut ze všech stran dozlatova.
Přidáme česnek a opékáme za stálého míchání 2 minuty. Do směsi vmícháme lístky tymiánu, cukr, zeleninový nebo kuřecí vývar a červený vinný ocet. Mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí.
Tekutinu na pánvi přivedeme k varu, potom zmírníme oheň a cibulky zvolna vaříme 10 minut doměkka. Omáčka se zároveň svaří na sirupovitou glazuru. Špičkou nože vyzkoušíme, zda jsou cibulky dostatečně měkké.
Do omáčky vmícháme 1/2 lžíce octa aceto balsamico, osolíme ji a opepříme. Cibulky upravíme na mísu a podáváme horké nebo studené, ozdobené snítkami tymiánu.
Zdroj: Slovart.cz - středomořská kuchyně.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena