Na frittatu použijeme mladé cukety, které omyjeme, odkrojíme konce a jednu z cuket nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylé dvě nakrájíme na kolečka. Nastrouhanou cuketu prosolíme, necháme chvíli odležet a vymačkáme z ní přebytečnou šťávu.
Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky, ve vege variantě ji vynecháme. Bazalku nasekáme nadrobno.
Připravíme si pánev, kterou lze použít i do trouby, rozehřejeme v ní máslo (stačí kousek) a vsypeme slaninu, kterou necháme opéct a pustit tuk. Máslo přidáváme kvůli jemnosti. Přidáme cibuli s česnekem a orestujeme. Vejce rozšleháme vidličkou, osolíme, opepříme a přidáme i špetku muškátového květu. Vmícháme strouhanou cuketu s bazalkou a vlijeme na pánev. Navrch položíme osušené plátky cukety, vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut, až nám povrch frittaty zatuhne a je zlatavý.
Frittatu s cuketou vyjmeme z trouby, nakrájíme na porce a podáváme horkou.