Francouzské brambory, jak jste je ještě nezkoušeli - s pórkem a salámem, zalité sýrovou omáčkou.
Hodnocení
4.4
/ 5 (38x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 lžička
Vejce2 ks
Mléko500 ml
Pórek2 ks
Bílý pepř1/2 lžičky
Hladká mouka 2 lžíce
Muškátový oříšek špetka
Brambory8 ks
Měkký salám500 g
Máslo 6 lžic
Gouda7 lžic
Na ozdobu
Petrželka2 lžíce
Postup přípravy
Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě 20 minut. Pak vodu slijeme a brambory trochu pomačkáme. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Salám (šunkový, kuřecí, junior) nakrájíme na špalíčky nebo kostky.
Polovinu mléka uvedeme do varu a odstavíme. Do mléka přidáme sůl, pepř i muškátový oříšek a zašleháme vejce. Salám s pórkem opečeme na 3 lžících rozehřátého tuku.
Na zbylém tuku zpěníme mouku, za stálého míchání ji zalijeme druhou polovinou mléka a provaříme. Pak do vzniklé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr a necháme ho roztavit.
Pekáč (zapékací mísu) lehce vymastíme a vložíme do něj brambory. Brambory zalijeme ochuceným mlékem a zlehka promícháme. Nahoru nasypeme pórek se salámem a vše zalijeme horkou sýrovou omáčkou.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 200°C. Pak povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, posypeme jemně sekanou petrželkou a ještě 5 minut dopékáme (sýr se nám krásně roztaví).
Francouzské brambory se sýrem rozdělíme na talíře a podáváme se sterilovanými okurkami, zeleninovým salátem nebo čerstvou zeleninou.