Zeleninový vývar dáme ohřát. Vařené červené fazole rozdělíme na polovinu a půlku rozmixujeme s naběračkou vývaru. Oloupanou cibuli s česnekem nakrájíme na jemno.
V hrnci s olivovým olejem restujeme cibuli s česnekem do zlatavé barvy. Cibuli s česnekem podlijeme vývarem a pomalu přikryté dusíme alespoň 5 minut. Do cibulového základu vložíme celé vařené fazole, trochu nasekané petrželky, tymián, oregano, chilli a špetku čerstvě mletého pepře. Zprudka restujeme několik minut. Potom přidáme mixovanou fazolovou kaši, promícháme a přidáme oloupaná rajčata. Ještě jednou dobře promícháme a pomalu vaříme asi 20 minut. Přidáváme vroucí vývar a podle naší chuti sůl či oblíbené koření.
Fazolovou polévku s rajčaty podáváme posypané nasekanou čerstvou petrželkou a s čerstvým pečivem.