2-3 stroužky | česnek | |
3 lžíce | olej | |
sůl | ||
petrželka | ||
3-5 ks | brambory | |
majoránka | ||
2-3 ks | rajče | |
2 ks | bobkový list | |
5 ks | pepř | |
2 lžíce | hladká mouka | |
25 dkg | bílé fazole | |
2 ks | cibule | |
25 dkg | libové uzené maso | |
1 ks | mrkev (větší) |
Namočené fazole z předešlého dne slijeme a zalijeme novou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme doměkka. Dáme také vařit maso do tlakového hrnce.
Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme celý pepř a jednou celou omytou cibuli. Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek loupeme a prolisujeme od misky.
V hrnci rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Zasypeme ji moukou a necháme ji zapražit. Přidáme mrkev a rajčata a zeleninu podusíme. Pak ji zalijeme vývarem z masa, přidáme fazole, brambory a polévku podle chuti osolíme. Na mírnějším ohni ji vaříme 15 - 20 minut.
Mezitím nakrájíme uzené maso na kostky. Do hotové polévky prolisujeme česnek, přidáme maso a podle chuti přidáme majoránku. Nakonec polévku osolíme.
Před podáváním posypeme petrželkou.
Uzené maso můžeme nahradit párky, špekáčky nebo měkkým salámem. V tom případě brambory vaříme společně s fazolemi, ale vkládáme je asi 15 minut před dovařením fazolí, po změknutí fazolí i brambor přidáme podušenou mrkev s rajčaty a nakonec uzeninu.
Autor:miroslavaJ
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena