Fašírka ze zeleniny s čubricou

Dostala jsem více kořenící směsi čubrica, už jsem ji úspěšně použila do masitých jídel, nyní do zeleninových fašírek a vyplatí se, jídlo krásně chutná a voní.


2.818x
30 min

Ingredience

1 ksvejce
150 gceler
300 gmrkev
100 gkedlubna
100 gmražený hrášek
3 lžícedětská krupice
2 lžičkyčubrica
150 gmražený květák
2 ksvčerejší žemle
200 gpetrželový kořen

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř
čerstvá petrželová nať
čerstvá celerová nať

podle potřeby

strouhanka
slunečnicový olej na smažení

Postup přípravy

Nejprve připravíme a očistíme všechnu zeleninu. Mrkev pokrájíme na plátky a ty na malé kostky. Stejně pokrájíme celer, petržel, kedlubnu a postupně dáme do studené vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Květák vybereme z mrazničky, necháme rozmrazit a povaříme v osolené vodě asi 5 až 7 minut (ne úplně doměkka) a scedíme od vody.

Pokrájenou kořenovou zeleninu scedíme a přidáme do pánve s olejem, kde jsme už osmažili cibuli a spolu celé restujeme ještě 8 minut. Zeleninu necháme úplně vychladnout.

Uvařený květák rozdrobíme pomocí vidličky a přichystáme si čubricu. Ke květáku přidáme vychladlou zeleninu, posekanou nať petržele a nať celeru, ve vodě namočenou a poté vymačkanou žemli. Přidáme ještě sůl, čerstvě mletý černý pepř, čubricu, vejce, zelený hrášek a dobře promícháme.

Hrášek jsem měla mražený, nevařila jsem ho, on změkne dostatečně při vypražení, přitom se nerozpadne, ale zůstane pěkně celý a trošičku na skus, což je mnohem chutnější. Přidáme dětskou krupici, pohltí nadbytečnou vlhkost a strouhankou zahustíme do potřebné hustoty. Znovu celou směs promícháme a necháme ještě 15 minut odstát, aby krupice nabobtnala a propojily se všechny chutě.

Vlhkýma rukama vytvarujeme koule, které dlaněmi zploštíme a poté ještě fašírky obalíme ve strouhance. Fašírky osmažíme z obou stran v horkém oleji pěkně do červena a křupava - z každé strany asi 4 minuty. Při smažení se krásně rozvoní čubrica.

Fašírku ze zeleniny a čubricou podáváme horkou s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Čubrica je bulharská směs koření s bylinkami. Jde o směs koření, kterou tvoří paprika sladká i pálivá, černý a bílý pepř, sůl, zvýrazňovač chuti a samozřejmě saturejka, která dodává směsi typickou chuť a vůni. Koření vůní připomíná libeček.

Čubrica potlačuje nadýmání, proto je vhodná pro použití k luštěninám, obzvlášť chutná ve fazolové polévce. Čubrica je nádherně voňavá a má pozitivní zdravotní účinky, dokáže osvěžit, ozvláštnit a krásně provonět a ochutit jakékoliv jídlo, dokonce i obyčejné bramborové placky.

V balkánských zemích se používá hojně do mletého masa, vaječných jídel, salátů, hustých zeleninových polévek, dále na ochucení zeleniny, masa, pomazánek, sýrů, polévek, jogurtů, tvarohu, jehněčího masa, zvěřiny, ryb, drůbeže, nádivky a množství jiných jídel.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Fašírka ze zeleniny s čubricou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.