Recept na držkovou pro ty, kteří nemají rádi dršťky, ale tuto polévku mají rádi.
Hodnocení
2.6
/ 5 (10x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Sůl2 lžičky
Majoránka1 a 1/2 lžíce
Cibule2 ks
Sádlo50 g
Masox2 kostky
Maggi1 lžíce
Bobkový list4 ks
Mletý kmín1/2 lžičky
Mletá sladká paprika2 lžíce
Celý černý pepř1/3 lžičky
Pálivá mletá paprika1/2 lžičky
Celé nové koření8 kuliček
Sušené jidášovo ucho100 g
Vepřová kůže400 g
Postup přípravy
Sušené houby povaříme asi 15 minut. Pak je scedíme a necháme vychladnout.
V druhém hrnci povaříme asi 25 minut vepřové kůžičky. Jen aby změkly. Kůžičky vyjmeme a necháme vychladnout, vývar dáme stranou. Vychladlé houby a kůže nakrájíme na nudličky.
Ve větším hrnci zpěníme na sádle nadrobno nakrájenou velkou cibuli. Promícháme zasypeme červenou paprikou a promícháme. Přidáme zbylé koření, zalijeme vývarem, přidáme houby a kůže a podle potřeby přilijeme vodu, aby bylo vše potopené aspoň 10 cm. Přidáme masox a vaříme asi 45 minut. Pak přidáme rozetřený česnek, majoránku a podle potřeby zahustíme zápražkou. Falešnou dršťkovou polévku ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec ji ochutíme solí nebo polévkovým kořením.
Falešnou dršťkovou polévku z jidášova ucha podáváme s tmavým pečivem nebo rohlíkem.
Jidášovo ucho se jen spařuje, max se vaří 1 až 2 minuty, jinak všechny jeho účinky jsou k ničemu ! Vařit 15 minut, tak už to není jidášovo ucho, ale jen bezvýznamná přísada.