Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a necháme rozvařit. Těsně před dovařením vodu slijeme tak, že část vody v bramborách necháme. Posypeme je moukou a necháme sevřít.
Mezitím si podle chuti na drobné kostičky nakrájíme cibuli a uzenou slaninu. Opražíme dozlatova.
Brambory s moukou odstavíme a šťouchadlem rozmačkáme a spojíme. Lžící, kterou si namáčíme ve vodě z brambor, vykrajujeme do mísy koule, které na závěr polijeme opraženou cibulí se slaninou. Zapíjíme acidofilním mlékem.
Džatky můžeme podávat i nasladko. Polít je máslem, posypat cukrem a připíjet oslazené mléko. Džatky jsou dobré i s tvarohem a polité máslem, případně ochucené brynzou a přelité vyškvařenou slaninou.
Komu se dá postup složitý, uvaří brambory doměkka, přidá asi jednu polévkovou lžíci másla, zasype moukou a ještě trochu povaří. Potom dobře vymícháme. Tuto kaši servírujeme obdobně jako džatky.