Dýňový koláč s rozinkami

Jednoduchý dýňový koláč. Místo dýně můžeme použít i různé ovoce.


4.816x
60 min
7×

Ingredience

1 sklenicerum

těsto

1 špetkasůl
250 gmáslo
40 gcukr moučka
400 ghladká mouka
50 mlplnotučné mléko

náplň

2 ksvejce
1 lžičkaskořice
650 gdýně
150 gcukr krystal
200 mlzakysaná smetana
1 špetkadrcený hřebíček

podle chuti

100 grozinky

Postup přípravy

Máslo si dáme v předstihu změknout a rozinky namočíme do rumu. Sesypeme všechny ingredience na těsto a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice v potravinářské folii, aby neoschlo.

Dýni dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka (obvykle je to 20 minut). Po uvaření slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme cukr, skořici a hřebíček. Dále přidáme kysanou smetanu a našlehané vejce (v hrnečku si necháme malinko vejce na potření). Řádně vše promícháme. Namísto dýně lze použít jakékoliv ovoce ve stejné gramáži bez pecek a slupky.

Z těsta si oddělíme 1/3 a dáme stranou. Zbylé těsto vytvarujeme do formy až do okrajů. Na těsto nalijeme náplň. Ze zbylého těsta uděláme nudličky a ozdobíme střed koláče, podle vlastní fantazie. Koláč potřeme zbytkem vejce.

Pečeme v troubě na 175°C cca 40 minut. Po vychladnutí dýňový koláč rozdělíme na osm dílů a přendáme na servírovací podnos.
user-icon

autor Vranis


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dýňový koláč s rozinkami

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Americká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.