těsto | ||
---|---|---|
50 g | cukr | |
1 lžička | sůl | |
30 g | máslo | |
50 ml | mléko | |
2 ks | hřebíček | |
20 g | zázvor | |
42 g | kvasnice | |
400 g | dýně | |
50 g | dýňová semínka | |
2 lžičky | skořice mletá | |
5 lžic | dýňový olej | |
500 g | hladká mouka |
Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na menší kostičky. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce, přidáme 100 ml vody, mletou skořici, hřebíček, nastrouhaný zázvor a vaříme asi 10 minut. Hřebíčky z dýně potom vybereme a dýni ručním mixérem rozmixujeme. Do mísy prosejeme mouku a ve středu uděláme důlek. Do důlku přidáme droždí promíchané ve vlažném mléce s troškou mouky a cukrem. Necháme vzejít asi 10 minut. K mouce přidáme dýni, sůl, olej a zbytek cukru. Promícháme a necháme odstát dalších 20 minut. Dýňová semínka nasekáme na hrubo. Polovinu semínek přidáme k těstu, které propracujeme. Těsto vložíme do tukem vymazaného srnčího hřbetu (délka 30 cm), pokapeme vodou a posypeme zbytkem dýňových semínek. Těsto necháme odpočinout 15 minut. Dýňový chléb pečeme 25 - 35 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 185 °C. Dýňový chléb s dýňovými semínky je chutný například s čajem.
Foto: Thinkstock.com
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
Autor:Samman
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena