Recept na přípravu noků z máslové dýně a brambor. Dýňovo-bramborové noky podáváme s krémovou omáčkou ochucenou parmazánem a bylinkami jako hlavní chod.
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
muškátový oříšek | |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř | |
sušený rozmarýn | |
těsto | |
1 ks | vejce |
400 g | brambory |
200-250 g | hladká mouka |
150 g | polohrubá mouka |
400 g | máslová dýně |
omáčka | |
1 lžíce | máslo |
3 lžíce | parmazán |
1 lžíce | hladká mouka |
200 ml | zeleninový vývar |
250 ml | smetana na vaření |
podle potřeby | |
máslo na potření |
Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Oloupanou máslovou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na kousky a zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka. Měkké brambory a dýni slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout. Ještě než začneme připravovat těsto na noky, naplníme si velký hrnec vodou, kterou osolíme a pomalu přivedeme k varu. Mezitím vychladlé brambory a dýni prolisujeme do mísy, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme vejce a obě mouky. Ze směsi vypracujeme hladké jemné těsto. Pokud se bude těsto příliš lepit, můžeme přidat trochu hladké mouky. Na silně pomoučněném válu vytvarujeme z těsta válečky, ze kterých oddělujeme stejně velké (asi centimetrové kousky) noky. S těstem pracujeme co nejrychleji, aby nepovolilo. Připravené noky ihned vložíme do vroucí vody a jakmile vyplavou, hrnec odstavíme z tepla a necháme je asi 1 - 2 minuty "dojít". Noky scedíme a promícháme s máslem. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou postupně za stálého míchání naředíme vývarem a smetanou. Vše ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a rozmarýnem a zvolna vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme strouhaný parmazán, který necháme za stálého míchání rozpustit a krémovou omáčku podle potřeby dochutíme citronovou šťávou. Dýňovo-bramborové noky rozdělíme na porce, přelijeme krémovou omáčkou a ihned podáváme.
Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem
A zase ta dýně! Tentokrát si připravíme domácí dýňové noky, které jsou chuťově dobré samy o sobě, ale v kombinaci se špenátem a nivou nemají chybu.
Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem
Dýňová omáčka není zcela běžná. Její jemná chuť se ale k těstovinám skvěle hodí. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, jistě si na tomto pokrmu pochutnáte.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena