Recept na nejen vánoční moučník po babičce. Na 2 plechy.
Hodnocení
3.9
/ 5 (14x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Těsto
Cukr22 dkg
Vejce6 ks
Máslo22 dkg
Kakao2 lžíce
Hladká mouka 12 dkg
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Náplň
Rum3-4 dl
Cukr moučka55 dkg
Mleté vlašské ořechy55 dkg
Na potření
Rum
Poleva
Ztužený tuk1 a 1/2 plátku
Hořká čokoláda2 ks
Postup přípravy
Potřebujeme 2 plechy. Jeden klasické velikosti, jeden menší. Oba vyložíme pečícím papírem. Pokud se dá těsto na 1 plech, je moc vysoké a není to ono.
Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem a prosejeme.
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do hladké máslové pěny. Přidáme připravenou mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těsta.
Na připravené plechy rozdělíme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Vrstva by neměla být příliš vysoká. Máslové těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečený korpus potřeme rumem a necháme vychladnout.
Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku potřeme oba korpusy. Ve vodní lázni si rozehřejeme tuk s čokoládou. Vlažnou čokoládovou polevou potřeme opilého Frantíka a necháme ztuhnout v chladném místě. Opilého Frantíka necháme uležet nejlépe do druhého dne.
Opilého Frantíka krájíme nahřátým nožem na obdélníčky 2 x 1 cm. Celý koláč zabalený ve folii mi vydrží i 3 týdny.
U nás koluje podobný recept - opitý jáno: 150 gr másla, 150 gr cukru,
4 žloutky, 1 PL kakaa, 120 gr.mlet.ořechů, 70 gr hrubé mouky, 1/4 prdopeč,
nakonec sníh ze 4 bílků, upéci na plechu a vychladlé potřít marmeládou.
200 gr mlet.ořechů, van.cukr, 2 hrstky krystalu, 2 dcl rumu natřít na marmeládu.
4 žloutky, 3 PL kakaa, 100 gr. moučk.cukru třít do zhoustnutí nad párou,
vychladit a zašlehat do 200 gr.másla a natřít na směs z ořechů, nakonec čokoládová poleva 1 čoko na vaření s 50 gramy 100%tuku rozpustit nad párou.
je opravdu výborná.
Vilienka
Já ho vařím a často. A je to ok :-) Máslo musí být hodně změklé. A nezapomente, že se těsto zvedne a zřídne sněhem z bílků.