Vaření.czReceptyDušené jehněčí plecko s bylinkami a sumahem

Dušené jehněčí plecko s bylinkami a sumahem

Dušené jehněčí plecko se sumahem, rozmarýnem a saturejkou se smetanovou omáčkou.


5.05x
120 min
1×

Ingredience

6 stroužkůčesnek
sůl
2 lžícemáslo
1 špetkamajoránka
3 lžíceslunečnicový olej
2-3 lžícehladká mouka
1 ksvětší cibule
citronová šťáva
1 kelímeksladká smetana
drcený kmín
mletý černý pepř
2-3 dlbílé víno (suché)
4 snítkyčerstvý rozmarýn
4 snítkyčerstvá saturejka
1 ksjehněčí plecko s kostí
sumah
2-3 kscibulka jarní (lahůdková)

Postup přípravy

Jehněčí plecko s kostí omyjeme, osolíme, opepříme, a okořeníme sumahem a drceným kmínem. Na oleji zesklovatíme nasekanou cibuli a česnek, přidáme cca 4 snítky čerstvého rozmarýnu a cca 4 snítky čerstvé saturejky, vložíme plecko a z obou stran necháme zatáhnout. Podlijeme bílým vínem a vodou, dusíme pod poklicí cca 1,5 hodiny, až je maso měkké. V půlce dušení maso obrátíme a případně ještě přidáme vodu. Měkké maso vyjmeme a uložíme pod alobal do tepla. Šťávu přecedíme, přidáme sladkou smetanu, na kolečka nasekanou zelenou část jarních - lahůdkových cibulek, a máslem spojeným s hladkou moukou zahustíme a povaříme. Podle chuti osolíme, případně přidáme pár kapek citronové šťávy, můžeme přidat i špetku majoránky. Maso oddělíme od kosti, naporcujeme a můžeme podávat. Jako vhodná příloha k dušenému jehněčímu plecku s bylinkami a sumahem jsou kvalitní těstoviny. Koření Sumah - lidový název: Škumpa koželužská, Sumaq. Je to prášek překrásné temně červené barvy a kyselé chuti. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. V originálních receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik) nebo do jídla (čachonhbili). Kdysi se snad sumah používal u východních národů místo soli.
user-icon

autor Poutník


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dušené jehněčí plecko s bylinkami a sumahem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena