Dušené hovězí s hráškem a mrkví

Recept na hovězí maso s omáčkou, plnou mrkve a hrášku. Hlavní chod, který chutná i dětem.


4.472x
150 min
19×

Ingredience

2 kscibule
1 lžičkakmín
80 gsádlo
2 ksmrkev
1 kostkamasox
2 lžícehladká mouka
500 ghovězí maso
1 lžíceworcesterová omáčka
2 balíčkymražený hrášek s mrkví

podle chuti

sůl
citron
cukr krupice
mletý černý pepř

podle potřeby

máslo

příloha

vařené brambory

Postup přípravy

Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme.

Sádlo rozpustíme v kastrolu a smažíme na něm cibuli, dokud nezesklovatí . Přidáme maso a zprudka opékáme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Pak ho osolíme, okmínujeme a opepříme. Podlijeme vývarem, připraveným z kostky masoxu a hrnku horké vody. Hovězí necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, podle druhu masa.

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Osmahneme ji na másle, pak přisypeme i mraženou mrkev s hráškem a ještě chvíli smažíme, dokud mražená zelenina nepovolí. Posolíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, podle chuti můžeme i osladit lžičkou cukru. Mrkvovou směs přidáme k masu a společně dusíme do změknutí masa. Podle potřeby podléváme.

Z másla a hladké mouky usmažíme růžovou jíšku a necháme ji vychladnout. Vychladlou ji vmícháme ke konci dušení k masu a zelenině. Omáčka se zahustí. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, nebo i šťávou z citronu.

Pozn: K přípravě můžeme použít hovězí maso zadní i libovější přední, nebo i roštěnec. Dobu přípravy lze zkrátit, pokud budeme maso vařit s mrkví v papinově hrnci.

Hovězí maso, dušené s mrkví a hráškem, podáváme s uvařenými brambory.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dušené hovězí s hráškem a mrkví

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.