Pro milovníky česneku vynikající obměna přílohového zelí k vepřovému, uzenému, kachně, huse.
Hodnocení
3.8
/ 5 (4x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Česnek1 palička
Olej4 lžíce
Cibule2 ks
Dýně1 kg
Zeleninový vývar
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Postup přípravy
Zeleninu očistíme. Oloupeme česnek, nakrájíme cibuli nadrobno a dýni na kostky o hraně asi 2 cm.
Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu na oleji zpěníme dozlatova cibulku. Přidáme asi dvě třetiny nakrájené dýně, velmi mírně podlijeme vývarem nebo vodou (a přidáme kostku zeleninového bujónu) a dusíme doměkka. Občas zamícháme.
Když se začne dýně rozpadat na kaši, přidáme do pánve zbytek dýně, osolíme, opepříme a dusíme, až je první část dýně kašovitá a později přidané kostky měkké.
Do dušené dýně vmícháme utřený česnek. Čím víc, tím líp.
Dušenou dýni podáváme jako přílohu k houskovým knedlíkům a různým druhům masa. Není třeba zahušťovat moukou, takže je příloha vhodná pro bezlepkovou dietu.