Kotrč má příjemnou moučnou, téměř oříškovou chuť. Plně nahradí pravé dršťky.
Hodnocení
4.6
/ 5 (14x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Kotrč500-600 g
Majoránka2 lžíce
Sůl
Česnek4 stroužky
Cibule1 ks
Sádlo2 lžíce
Vývar1-1 l
Petrželka1 lžička
Mletý pepř1/2 lžičky
Hladká mouka 3 lžíce
Paprika mletá1 lžíce
Postup přípravy
Kotrč musíme několikrát propláchnout, abychom ho zbavili drobných nečistot a jehličí ze všech záhybů.
Očištěný nakrájíme na plodnice a dusíme asi 20 minut ve 2 l vody s majoránkou a petrželkou. Pak houby vyndáme a nakrájíme na nudličky.
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a zaprášíme moukou.
Za stálého míchání přidáme koření i sůl. Jíška nám s kořením ztmavne. Postupně přiléváme vývar, který můžeme nahradit i zeleninovým, a 20 minut ji provaříme.
Nakonec vmícháme kotrč a prohřejeme. Podáváme na talíři zdobené snítkou kadeřavé petrželky.
Z růžovek má ale úplně jinou chuť. Nevaříte kotrč celý, jen jeho plodnice bez tuhých stopek a ještě ho můžete překrájet.
Magda
Re: polévka
Také ji dělám, ale kotrč je stále houževnatý, ať ho vaříme jak chceme dlouho, i v papiňáku. Pro toho, kdo má raději houby měkké, doporučuji tuto polévku dělat z růžovek.