Drožďová polévka s knedlíčky

Polévka vyjde na pár korun, přitom dobře chutná.


4.6105x
35 min
20×

Ingredience

sůl
1-2 ksvejce
2 lžícemáslo
majoránka
1 kscibule
1-2 lvoda
0.3 kspórek
1 ksmrkev
1 kspetržel
2-3 kostkydroždí
mletý pepř
drcený kmín

podle potřeby

hladká mouka

Postup přípravy

Na másle osmažíme na drobno pokrájenou cibuli a jakmile zezlátne, přidáme alespoň dvoje kvasnice, kdo má rád výraznější chuť může i troje. Mícháme a čekáme, až se kvasnice rozpustí a zavoní. Do misky si stranou odebereme větší polovinu osmažené směsi.

Do hrnce poté nalijeme studenou vodu a nasypeme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a na proužky nakrájený pórek. Samozřejmě podle chuti lze použít i jiná zelenina, ale toto je odzkoušená kombinace, která příjemně doplní a příliš nepřebije chuť droždí. Nezapomeneme osolit, jemně opepřit a okořenit kmínem. Následně drožďovou polévku vaříme zhruba 15 minut.

Mezitím, než se nám uvaří polévková zelenina, uděláme těsto na noky. Do misky s odebranou směsí droždí a cibule přidáme 1 - 2 vejce podle toho, jak moc chceme polévku hustou. Podle množství vajec přisypáváme mouku, aby vznikla hmota - ani tekutá, ani příliš tuhá. Těstíčko ochutíme solí, majoránkou a kmínem.

Pokud uběhlo 15 minut, po které se polévka měla vařit, začneme do polévky vykrajovat noky malou lžičkou nebo přes sítko na noky. Noky nemusí mít pravidelnou velikost a každý si je může udělat velké, jak má rád. Doporučuji při vykrajování maximálně velikost na polovinu kávové lžičky. Pak povaříme noky 5 minut v polévce. Posléze ochutnáme, zda je zelenina měkká a popřípadě ještě chvíli dovaříme a přikořeníme.

Drožďovou polévku s knedlíčky podáváme jen tak nebo s čerstvým pečivem.
user-icon

autor flamea


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Drožďová polévka s knedlíčky

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká