Dort s ovocem a vanilkovým krémem

Recept na výborný dort s ovocem, které můžeme zaměnit podle chuti.


4.817x
160 min
1×

Ingredience

poleva

100 gcukr
50 gvoda
60 gcitronová štáva

krém

200 gcukr
6 ksžloutek
1 lmléko
3 lžícelikér
150 gsmetana ke šlehání
1 ksvanilkový lusk

těsto 1

300 gcukr
6 ksvejce
350 gmáslo
1 balíčekprášek do pečiva
1 balíčekvanilkový cukr
1 kscitronová kůra
250 gpolohrubá mouka
250 gškrobová moučka

těsto 2

100 gcukr
2 ksvejce
110 gmáslo
0 balíčkůprášek do pečiva
0 kscitronová kůra
85 gpolohrubá mouka
85 gškrobová moučka

na ozdobu

ovoce

Postup přípravy

Nejprve si připravíme těsto 1, do dortové formy o průměru 26 cm. Změklé máslo vyšleháme s 200 g cukru. Přidáme vanilku, citronovou kůru. Přidáváme po jednom žloutku, nepřestáváme šlehat. Přidáváme prosáté mouky se zbylým moučkovým cukrem a špetkou soli. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků Přidáváme velmi jemně, snažíme se míchat ze zdola nahoru. Na těsto použijeme 200 g cukru.

Stejným postupem připravíme druhé těsto do menší dortové formy. S máslem vyšleháme 70 g cukru. Připravené formy vymažeme, posypeme a vlijeme těsto. Formy s těstem pečeme v předehřáté troubě na 170 °C. Větší korpus asi 50 minut, menší korpus asi 40 minut. Hotový korpus necháme na mřížce vychladnout. Větší korpus rozřízneme na 3 díly, menší korpusu na 2 díly.

Zatím si připravíme krém. Mléko se smetanou a vanilkou přivedeme k varu. Pak ho necháme půl hodiny vychladnout a přecedíme. Žloutky vyšleháme, přidáme prosátou mouku, zředíme trochou mléka a mícháme, abychom neměli hrudky.
Přilijeme mléko se smetanou, dáme na plotnu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ke konci přilijeme likér. Krém rozdělíme do dvou misek, necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.

Na polevu dáme vařit vodu s cukrem 5 minut. Poté přidáme citronovou šťávu a necháme vychladnout.

Polevou navlhčíme první větší část korpusu, potřeme krémem a přikryjeme druhou částí korpusu. Postup opakujeme, i se třetím diskem.

Na velký plněný korpus položíme polevou potřenou menší část korpusu a potřeme krémem. Přiklopíme poslední částí malého korpusu, který opět potřeme vanilkovým krémem. Dort začneme odspodu kolem dokola zdobit vybraným ovocem.

Dort s ovocem a vanilkovým krémem dáme do lednice ztuhnout a vychladit. Vytáhneme asi deset minut před podáváním.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dort s ovocem a vanilkovým krémem

Zpět na recept