Troubu předehřejeme na 175 °C. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání vsypeme prosátou moukou smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Těsto nalijeme do kulaté formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus necháme na mřížce vychladnout.
Všechny tekutiny na sirup dáme do hrnce, přivedeme k varu a minutu povaříme. Nakonec dochutíme vanilkou a odstavíme.
Mléko dáme vařit s vydlabaným vanilkovým luskem a 50 g cukru. Svaříme a necháme 15 minut stát. Poté ochucené mléko přefiltrujeme. Žloutky promícháme se zbylým cukrem, přefiltrovaným mlékem a moukou. Dáme opět na plotnu a na mírném ohni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladit přikryté folií.
Želatinu rozpustíme ve studené vodě, necháme stát asi 10 minut. Poté ji vyždímáme a rozpustíme v horkém likéru, třeba 30 g rumu. Mascarpone pokojové teploty vyšleháme s moučkovým cukrem, nejlépe ručně, a pomalu přidáváme vychlazený krém a vychlazenou našlehanou smetanu. Nejprve rychle promícháme 1 lžíci mascarpone krému s rumovou želatinou. Poté ji přidáme do celého krému a dobře, ale lehce promícháme.
Vychlazený korpus dobře navlhčíme připraveným sirupem a korpus vložíme do kulaté dortové otevírací formy. Na navlhčený korpus naneseme 3/4 krému mascarpone a pěkně krém uhladíme.
Zbytek krému z mascarpone vložíme do cukrářského sáčku a se širším nástavcem dort ozdobíme. Dort Mascarpone uložíme do lednice alespoň na 6 hodin a po ztuhnutí posypeme kakaem.
Dort Mascarpone nakrájíme a můžeme podávat.