Dort jako z cukrárny

Lehký dort pro slavnostní okamžiky. A krém je kupodivu bez másla!


2.713x
160 min
2×

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme korpus a ten necháme půl dne odstát a vychladnout. Poté si připravíme krémy a dort ozdobíme.

Malý korpus připravíme z piškotového těsta. Žloutky umixujeme se 4 lžícemi moučkového cukru, čím déle mixujeme, tím bude těsto nadýchanější. Poté přidáme 4 lžíce polohrubé mouky smíchané s polovinou sáčku kypřícího prášku. Nejlépe mouku před zpracováním prosejeme. Do těsta přidáme ještě olej a 3 lžíce mléka. Na závěr přidáme kakao a opět zlehka umixujeme. Poslední do těsta přijde sníh vyšlehaný bílků, zlehka jej do těsta vmícháme. Přidáváme po lžičkách a těsto už nemixujeme.

Dortovou formu si připravíme předem, aby těsto nestálo. Vymažeme tukem, případně sádlem a vysypeme strouhankou či hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a korpus dáme péct do předem mírně vyhřáté trouby na 20 minut. Pečeme na 150 °C. Po 20 minutách teplotu zvýšíme na 180 - 200 °C a dopékáme cca 20 - 30 minut.

Vychladlý korpus vyndáme z formy a rozkrojíme. Pláty pokapeme rumem či ovocnou šťávou. Každý plát potřeme (nejlépe malinovou) marmeládou.

Připravíme si krém. Čokoládu na vaření (případně bílou) nastrouháme nebo rozpustíme ve vodní lázni. Do této hmoty přilijeme zahřátou smetanu, při zahřívání dáváme pozor, smetana nesmí vařit!. Vzniklou krém dobře promícháme a necháme zcela vychladnout. Po vychlazení mixujeme do tuhé konzistence. Krém můžeme dělat ve větším množství vždy v poměru 1:1 (100 g čokolády na 100 ml smetany ke šlehání).

Vyšlehaný krém natřeme na pláty těsta potřené marmeládou a přilepíme k sobě.
Dort můžeme ozdobit světlým a tmavým krémem, tj. z bílé a tmavé čokolády. Efektní jsou ještě ozdoby z marcipánu. Dort jako z cukrárny necháme vychladit v lednici a můžeme podávat! Skvělé je, že dort není z kalorického máslového krému a chutná opravdu božsky!
user-icon

autor handulka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dort jako z cukrárny

Zpět na recept