Domácí zeleninový vývar

Recept na dobrý domácí zeleninový vývar připravený krok za krokem.


3.79x
90 min

Ingredience

1 lžičkasůl
1 kscibule
0.5 ksceler
2-2 lvoda
2-3 ksmrkev
2 lístkybobkový list
3-4 kuličkynové koření
1 kskedluben
5-6 kuličekcelý barevný pepř
2 ksjarní cibulka s natí
3-4 kskvětákové růžičky
1 kspetrželový kořen
1 svazekčerstvé bylinky (petrželka, libeček, celerová nať)

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu. Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho. Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů. Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod.


Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič


Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.


Pomalu


Nejlepší vyprošťováky: Silný vývar, poctivá česnekačka a rajčatový elixír vás postaví na nohy


Máme před sebou silvestrovskou noc, která ve většině případů končí bujarým večírkem a nadměrným popíjením alkoholu. Nový rok tak většinou začínáme bolehlavem, nevolnostmi a únavou, proto dnes nesmí chybět tipy na ty nejlepší vyprošťováky. Věděli jste, že kromě česnečky a vývaru se vyplatí sáhnout i po medu, mátovém čaji nebo avokádu? Při kocovině mají výborné účinky, dodají tělu přesně ty správné vitamíny a minerály, o které jsme tělo alkoholem ochudili.


Nejlepší

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí zeleninový vývar

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena